Visumvoorwaarden Vietnam

Voorwaarden visum Vietnam

Om het visum Vietnam aan te kunnen vragen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden hebben betrekking op het reisdoel, de reisplannen, het paspoort en de achtergrond van de reiziger. Lees alle voorwaarden op deze pagina zorgvuldig door voordat u een visum aanvraagt.

Het reisdoel

Een belangrijke voorwaarde van het visum voor Vietnam heeft betrekking op het doel van uw reis naar Vietnam. Het elektronische visum kan voor slechts een aantal reisdoelen worden gebruikt.

Het e-visum is geschikt voor toeristische reizen, zoals een vakantie of een bezoek aan vrienden en/of familie. Ook zakelijke reisdoelen zijn toegestaan. Met het e-visum mag u bijvoorbeeld zakelijke bijeenkomsten en conferenties bijwonen. Ook kunt u met dit visum naar Vietnam afreizen als journalist of investeerder. Daarnaast kan het visum voor een reis met een educatief doel worden aangevraagd. Als u van plan bent om in Vietnam een studie of een stage te volgen of om les te geven in het land, kan dat met het e-visum. Het e-visum is daarnaast geschikt voor een overstap of voor het uitvoeren van vrijwilligerswerk in Vietnam. Houd wel rekening met het feit dat u met een e-visum maximaal 90 dagen in Vietnam mag verblijven.

Als uw reisdoel hier niet aan voldoet, omdat u bijvoorbeeld in Vietnam wilt gaan wonen of werken, moet u een ander type visum aanvragen bij de ambassade.

De reisplannen

Houd er rekening mee dat u niet in Vietnam mag zijn op het moment van uw visumaanvraag. Voordat u uw visum aanvraagt, moet u bovendien al een paar zaken op een rijtje hebben. Zo moet u minstens één overnachtingsadres in Vietnam hebben geregeld, aangezien u een overnachtingsadres in Vietnam moet invullen in het aanvraagformulier. Daarom is het belangrijk dat u al een overnachting heeft geboekt voordat u aan uw visumaanvraag begint.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat u niet overal in Vietnam mag aankomen en dat u het land niet overal mag verlaten. Zowel de aankomst- als vertreklocatie in Vietnam moeten voldoen aan de voorwaarden van het visum. Dit betekent dat u de visumcontrole in Vietnam zowel bij aankomst als bij vertrek op een van onderstaande locaties moet passeren. U hoeft echter niet op dezelfde locatie te vertrekken als waar u bent gearriveerd. Wel moet u al bij het aanvragen van uw visum aangeven waar u in Vietnam zult aankomen en waar u het land weer zult verlaten.

Reist u per vliegtuig naar Vietnam?
De aankomst van uw eerste vlucht naar Vietnam (eventuele binnenlandse vluchten worden dus niet meegerekend) alsmede de vlucht waarmee u het land weer verlaat moeten plaatsvinden op een van de volgende luchthavens: Cam Ranh International Airport (Khanh Hoa), Can Tho International Airport, Cat Bi International Airport (Hai Phong), Da Nang International Airport, Noi Bai International Airport (Ha Noi), Phu Bai International Airport, Phu Quoc International Airport, Tan Son Nhat International Airport (Ho Chi Minh City).

Reist u per auto of bus naar Vietnam?
Als u met de auto of bus naar Vietnam reist, mag u alleen aankomen en/of vertrekken bij een van de volgende grensposten: Bo Y, Cau Treo, Cha Lo, Ha Tien, Huu Nghi, La Lay, Lao Bao, Lao Cai, Moc Bai, Mong Cai, Na Meo, Nam Can, Song Tien, Tay Trang, Tinh Bien, Xa Mat.

Reist u per boot of cruiseschip naar Vietnam?
Arriveren en vertrekken mag dan alleen in de volgende havens: Chan May Seaport, Da Nang Seaport, Duong Dong Seaport, Hai Phong Seaport, Ho Chi Minh City Seaport, Hon Gai Seaport, Nha Trang Seaport, Quy Nhon Seaport, Vung Tau Seaport.

Paspoortvereisten

Iedereen die in Vietnam aankomt, inclusief baby’s en kinderen, moet in het bezit zijn van een geldig paspoort en visum. Het paspoort waarmee het visum wordt aangevraagd moet ook voor de reis worden gebruikt. Dit paspoort moet bij aankomst in Vietnam nog minimaal 6 maanden geldig zijn. U kunt geen noodpaspoort of Duits kinderpaspoort gebruiken voor uw visumaanvraag. Een diplomatiek paspoort is wel toegestaan. Mocht uw paspoort niet aan deze voorwaarden voldoen, moet u eerst een nieuw paspoort aanvragen en vervolgens met dit nieuwe paspoort een visum.

Visumvrije nationaliteiten
Reizigers met bepaalde nationaliteiten hoeven voor een kort verblijf in Vietnam geen visum aan te vragen. Reizigers met onder andere de Duitse, Franse, Spaanse, Italiaanse of Britse nationaliteit worden voor een verblijf in Vietnam tot 45 dagen vrijgesteld van de visumplicht. Dat betekent dus dat reizigers met een van deze nationaliteiten alleen een visum hoeven aan te vragen als zij langer dan 45 dagen in het land willen verblijven. Let er wel op dat ook deze reizigers tot maximaal 90 aaneengesloten dagen in Vietnam mogen verblijven. Nederlandse en Belgische reizigers moeten altijd een visum aanvragen, ongeacht de duur van hun verblijf in Vietnam.

De achtergrond van de reiziger

U mag geen veiligheidsrisico vormen voor de overheid en inwoners van Vietnam. De immigratiedienst heeft het recht om reizigers te weren van wie verwacht wordt dat ze (mogelijk) een veiligheidsrisico vormen. Om te voorkomen dat ongewenste reizigers het land binnenkomen, voert de immigratiedienst voor elke reiziger die een visum aanvraagt een achtergrondcontrole uit. Zo mag u bijvoorbeeld de Vietnamese wet niet hebben overtreden.

Bovendien bestaat er een grotere kans dat uw visumaanvraag wordt afgewezen en u dus niet naar Vietnam mag reizen als u een gezondheidsprobleem heeft dat in een van de onderstaande twee categorieën valt:

  • Psychische problematiek die een gevaar voor de omgeving kan vormen
  • Ernstige besmettelijke ziekten