Visum Vietnam on Arrival

Visum on arrival Vietnam

Het visum on arrival Vietnam bestaat uit twee delen: de approval letter en de stamping fee. Alleen als u voor vertrek een approval letter aanvraagt kunt u in Vietnam het visum on arrival kopen. Voor vertrek betaalt u aanvraagkosten van de approval letter aan een visumbureau (meestal ongeveer €20) en na aankomst betaalt u de stamping fee ($25 tot $50 per persoon) aan de immigratiedienst.

Update 01-01-2018: Sinds vandaag is het mogelijk gebruik te maken van het e-Visum Vietnam, welke het visum on arrival vervangt. De ambassade raadt af nog langer gebruik te maken van het visum on arrival Vietnam.

Het visum Vietnam on arrival aanvragen

Voor de meeste landen die werken met het visum on arrival is het niet nodig voorbereidingen te treffen voordat u op reis gaat. U hoeft meestal alleen een geldig paspoort mee te nemen en u kunt het visum na aankomst op de luchthaven in het land van uw bestemming kopen. In Vietnam is dit anders geregeld. U kunt bij aankomst (na het landen, maar voor het verlaten van het vliegveld) weliswaar een visum on arrival kopen, maar dit is alleen mogelijk als u een approval letter meeneemt. Die approval letter moet u dan ook al bezitten voordat u op reis gaat. Deze kunt u aanvragen bij verschillende visumbureaus, maar niet bij de ambassade van Vietnam.

bootje

Eerst de approval letter, dan de stamping fee

Indien u gebruik wilt maken van het visum on arrival Vietnam moet u voor vertrek een approval letter kopen. Wanneer u bent gearriveerd in Vietnam (let op: dit is maar op enkele plaatsen mogelijk), moet u zich melden bij een speciale balie. Die balie is gepositioneerd tussen de aankomsthal en de paspoortcontrole. Bij deze balie moet u aansluiten in de rij voor het betalen van de stamping fee. De kosten die u al voor vertrek betaalde zijn namelijk alleen de verwerkingskosten van het visumbureau (die fungeert als tussenpartij). De stamping fee kan dan ook worden gezien als de ‘echte kosten’ van het visum Vietnam, deze voldoet u met uw creditcard in Vietnam. Wanneer u de stempel heeft verkregen kunt u aansluiten in de rij voor de paspoortcontrole, waar ook reizigers met een regulier visum zich moeten melden.

Entry en Exit formulieren

Bij het aanvragen van het visum on arrival Vietnam hoeft u niet veel gegevens op te geven. Zo hoeft u geen paspoortscan en pasfoto aan te leveren. De immigratiedienst heeft deze gegevens wel nodig. U moet daarom uw pasfoto’s zelf meenemen op reis. Ook moet u veel gegevens, zoals uw paspoortgegevens nog invullen op de entry en exit formulieren die u ontvangt bij uw visum on arrival. Het invullen van deze formulieren en voorzien van de nodige pasfoto’s is dan ook een extra stap in het aanvraagproces, die u zelf moet regelen tussen het moment waarop u uw approval letter ontvangt en het moment dat u zich meld bij de balie voor het betalen van de stamping fee.

Aankomstlocaties

Als u vanuit Europa met een visum on arrival naar Vietnam riest, is een aankomst alleen mogelijk op een geselecteerd aantal luchthavens, te weten: Ha Noi, Ho Chi Minh Stad, Da Nang, Khanh Hoa, Kien Giang, Hai Phong, Hue (Phu Bai Airport) en Can Tho. Vanuit Europa kan het visum on arrival alleen worden aangevraagd voor een aankomst op een luchthaven, echter niet voor een aankomst in een zeehaven of bij een landgrensovergang. Als u via een zeehaven of een grensovergang over de weg wilt inreizen, kunt u gbruikmaken van een ander visum voor Vietnam.

Aanvullende voorwaarden

Het visum Vietnam on arrival kent strengere voorwaarden dan de andere varianten van het visum Vietnam. Zo moet uw paspoort bijvoorbeeld niet 2 maar 6 maanden geldig zijn vanaf de dag dat u aankomt in Vietnam.