Visa On Arrival voor Vietnam

Visa On Arrival (VOA) voor Vietnam niet meer beschikbaar

In 2018 introduceerde Vietnam een elektronisch visum dat online kan worden aangevraagd. Voorafgaand aan de introductie van dit e-visum en ook enige tijd daarna nog was het mogelijk om bij aankomst een zogeheten Visa On Arrival aan te vragen. Tegenwoordig is dit niet meer mogelijk en moet het visum voor vertrek worden aangevraagd.

Visa On Arrival niet meer beschikbaar

Tot de uitbraak van de coronapandemie konden reizigers bij aankomst op het vliegveld in Vietnam nog een visum aanvragen. Dit zogeheten Visa On Arrival (VOA) was erg geliefd onder reizigers, omdat zij hiermee konden voldoen aan de visumplicht zonder van tevoren veel te moeten regelen. Toen Vietnam vanwege het coronavirus zijn grenzen sloot voor internationale reizigers, werden er geen visa meer uitgegeven. Na de heropening van het land in maart 2022 heeft de Vietnamese immigratiedienst de uitgifte van het Visa On Arrival niet meer hervat. Het is nooit officieel bevestigd dat het VOA niet meer verkrijgbaar zou zijn.

Boottocht in Vietnam

Het e-visum voor Vietnam

Al in 2018 introduceerde Vietnam een elektronisch visum, een visum dat geheel online kan worden aangevraagd en dat na toekenning per e-mail wordt verzonden. Door een e-visum aan te vragen, zijn reizigers al voordat ze in Vietnam aankomen in het bezit van een geldig visum. Reizigers met een geldig e-visum voor Vietnam kunnen bij de douane daarom meteen doorlopen. Dit was met een VOA niet mogelijk. Toen het VOA nog beschikbaar was, konden reizigers weliswaar zonder visum naar Vietnam vertrekken, maar zij moesten na aankomst in een rij gaan staan om het daadwerkelijke visum te krijgen.

Een approval letter regelen

Reizigers konden het VOA bovendien niet zonder meer aanvragen. Er moesten wel degelijk enkele voorbereidingen worden getroffen. De naam van dit visum moet dus niet geheel letterlijk worden genomen. Om gebruik te kunnen maken van het Visa On Arrival moest men allereerst voor vertrek een zogeheten approval letter kopen. Zonder deze brief konden reizigers na aankomst in Vietnam geen VOA aanvragen. De approval letter kon (online) bij een visumbureau worden aangevraagd of bij een reisbureau in Vietnam. Eigenlijk was de approval letter vergelijkbaar met het aanvraagformulier van het e-visum. Een voordeel van het VOA was dat een approval letter vaak ook een paar uur van tevoren nog verkregen kon worden, wat destijds sneller was dan het aanvragen van een elektronisch visum.

Stamping fee – de kosten van een VOA

Eenmaal aangekomen moesten reizigers met hun approval letter in een speciale rij gaan staan om een stempel in hun paspoort te krijgen. Voor deze stempel, het daadwerkelijke visum, moest weer betaald worden. Na het betalen van deze zogenaamde stamping fee kreeg de reiziger een stempel en kon hij of zij door de douane. Merk op dat reizigers met een VOA dus zowel betaalden voor deze stempel (de stamping fee) als voor het verkrijgen van een approval letter.

E-visum is makkelijker aan te vragen

Het is tegenwoordig dus niet meer mogelijk om eenmaal in Vietnam nog een VOA te verkrijgen. De meeste reizigers, waaronder die uit Nederland en België, moeten echter nog altijd voldoen aan de visumplicht. Dat doet men eenvoudig door online een e-visum aan te vragen. Dit visum wordt gemiddeld binnen 1 week toegekend. Om het e-visum aan te kunnen vragen, moet u aan alle voorwaarden voldoen. Een van de voordelen van het online aanvragen van een visum is dat u bij aankomst in Vietnam niet meer in een extra rij hoeft te staan. Ook hoeft u geen extra kosten meer te betalen zoals de stamping fee van het VOA. U vraagt het visum voor vertrek aan en u hoeft dus geen approval letter te regelen. De aanvraagprocedure van het e-visum is al met al dus een stuk eenvoudiger dan die van een VOA.

Vraag nu direct uw e-visum voor Vietnam aan