Coronavirus (COVID-19) in Vietnam

Coronamaatregelen en het visum Vietnam

Vietnam werd als een van de eerste landen getroffen door het coronavirus. Dankzij de snelle en verregaande maatregelen van de overheid zijn de gevolgen beperkt gebleven. In maart 2022 ging het land weer open voor internationale reizigers. Het is niet nodig voor vertrek een coronatest te doen of bij aankomst een vaccinatiebewijs te laten zien, maar de visumplicht blijft van kracht.

Kan ik naar Vietnam reizen?

In maart 2022 gingen de grenzen van Vietnam weer open en sindsdien mogen internationale reizigers dan ook weer naar het land reizen. Toen de grenzen net heropend waren, moest men nog wel rekening houden met een aantal coronamaatregelen. Zo moesten reizigers naar Vietnam volledig gevaccineerd zijn of voor vertrek een coronatest doen. Twee maanden later, op 15 mei 2022, werden de regels verder versoepeld en sindsdien maakt de vaccinatiestatus van reizigers niet meer uit. Zowel gevaccineerde als ongevaccineerde reizigers kunnen sinds die datum weer op reis naar Vietnam zonder voor vertrek een coronatest te hoeven doen. De visumplicht voor Vietnam blijft echter wel van kracht.

Corona in Vietnam

Het verloop van corona in Vietnam

Dat het land een communistische eenpartijstaat is, is een van de redenen waarom Vietnam het coronavirus kordaat kon aanpakken en snel verregaande maatregelen kon treffen. Het aantal coronabesmettingen kon onder andere beperkt worden door de invoering van een inreisverbod voor internationale reizigers. Ook begon Vietnam al vrij snel met het vaccinatieprogramma. Toen zo’n 92% van de bevolking compleet gevaccineerd was, besloot de regering dat het weer veilig was om buitenlandse reizigers toe te laten. Op 15 maart 2022 heropende het land zijn grenzen.

Resterende coronamaatregelen

Er is dus geen sprake meer van een vaccinatie- of testplicht voor reizen naar Vietnam. Iedereen die naar Vietnam reist, moet echter nog wel een zogenaamde COVID-19 verzekering afsluiten die minimaal 10.000 USD dekt. Bij welke verzekeringsmaatschappij deze verzekering wordt afgesloten, is aan de reiziger zelf. Elke reiziger moet bij aankomst kunnen aantonen over deze verzekering te beschikken.

Het visum blijft verplicht

Nederlandse en Belgische reizigers die naar Vietnam gaan, moeten een geldig visum bezitten. Dit visum kan gemakkelijk online worden aangevraagd en wordt doorgaans binnen 1 week toegekend. Het online aan te vragen visum is 30 dagen geldig. Voor de coronapandemie was het nog mogelijk om bij aankomst in Vietnam een Visa On Arrival aan te vragen. Deze mogelijkheid is tijdens de coronapandemie opgeheven omdat er geen internationale reizigers meer naar Vietnam gingen. Sinds de heropening van het land is dit visum niet meer te verkrijgen. Reizigers moeten het visum dus online aanvragen.

Nu het e-visum Vietnam aanvragen