Coronavirus en COVID-19

Coronamaatregelen en het visum Vietnam

Vietnam was één van de eerste landen die getroffen werd door het coronavirus, maar door de snelle en verregaande maatregelen van de overheid zijn de gevolgen beperkt gebleven. Momenteel is er echter sprake van een tweede golf in het Zuidoost-Aziatische land en zijn er opnieuw voorzorgsmaatregelen getroffen. Dit is ook van invloed op uw reis en het visum Vietnam.

Wat is de stand van zaken omtrent Covid-19 in Vietnam?

Doordat Vietnam een communistische eenpartijstaat is, kon het land het coronavirus kordaat aanpakken en snel verregaande maatregelen treffen. Hierdoor is het aantal coronabesmettingen beperkt gebleven. Tot op heden (19 augustus 2020) zijn er slechts 1.007 bevestigde besmettingen en 25 sterfgevallen. Toch beginnen de cijfers weer langzaam op te lopen en is het dus belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden als u van plan was om naar Vietnam te reizen.

Corona in Vietnam

Kan ik al naar Vietnam reizen?

Een van de maatregelen waarmee de Vietnamese overheid de verspreiding van het coronavirus probeert te beperken, is een inreisverbod voor vrijwel alle reizigers. Dit geldt ook voor buitenlanders die al een visum hadden ontvangen. Er worden uitzonderingen gemaakt, bijvoorbeeld voor diplomaten en experts. Als het van essentieel belang is dat een expert een dienst verleent, kan er via het bedrijf of de organisatie in kwestie een aanvraag ingediend worden bij de Vietnamese autoriteiten. Diplomatieke paspoorthouders kunnen zonder aanvullende procedures het land in reizen. Alle reizigers die toegang wordt verleend, moeten verplicht 14 dagen in quarantaine in een daarvoor aangewezen locatie waar zij getest zullen worden. Thuisquarantaine volstaat niet.

Het is nog onbekend tot wanneer dit inreisverbod van kracht zal zijn. Nu er opnieuw maatregelen worden getroffen om de nieuwe uitbraak in de kiem te smoren, wordt verwacht dat reizen naar Vietnam nog minimaal een maand wordt afgeraden.

Wat voor gevolgen heeft dit voor mijn visum?

Naar alle waarschijnlijkheid blijven visums die al toegekend zijn voor een reis later dit jaar onverminderd geldig, zodat het visum alsnog gebruikt kan worden zodra het inreisverbod voor Vietnam wordt opgeheven. Let op: dit is nog niet wettelijk vastgelegd en de overheid van Vietnam kan later nog altijd anders besluiten.

De immigratiedienst van Vietnam betaalt de visumkosten onder geen enkele voorwaarde aan reizigers terug, ook niet als zij geen gebruik meer (kunnen) maken van het visum. Reizigers die een annulerings- of reisverzekering hebben afgesloten of hun reis via een touroperator geboekt hebben, kunnen daar hun schade proberen te verhalen.

Kan ik alsnog een visum Vietnam aanvragen?

Het is nog steeds mogelijk om het elektronische visum Vietnam online aan te vragen op deze website. Aanvragen blijven echter wel nog in de wacht staan totdat het inreisverbod opgeheven wordt. Het leek er even op dat de immigratiedienst vanaf 1 juli het toekennen van visumaanvragen weer zou hervatten, maar dit is niet het geval. Het bleek slechts om een administratieve formaliteit te gaan; de wet die de verstrekking van e-visums mogelijk maakte was slechts in werking tot 30 juni 2020 en moest dus opnieuw ingevoerd worden. Het is nog niet bekend wanneer aanvragen die in de wacht staan in behandeling zullen worden genomen en of er aanvullende voorwaarden zullen gelden voor het visum Vietnam.

Nu het e-Visum Vietnam aanvragen

Wat moet ik doen als ik al in Vietnam ben?

Als u zich al in Vietnam bevindt, dient u zich aan de maatregelen te houden die de Vietnamese overheid heeft opgesteld. De maatregelen verschillen lokaal. In sommige gebieden opereren de meeste bedrijven weer normaal, zij het met inachtneming van een aantal hygiënische voorzorgsmaatregelen. Kantoren, winkels, restaurants, scholen en dienstverlenende bedrijven zijn in die gebieden weer open. In andere gebieden, namelijk de centraal-Vietnamese stad Da Nang, de provincie Quang Nam en de steden Hai Duong en Buon Ma Thuot, zijn opnieuw 'social distancing' maatregelen van kracht. Dit betekent onder andere dat niet-essentiële winkels en horeca gesloten zijn, inwoners binnen moeten blijven (tenzij voor essentiële verplaatsingen) en het verkeer in en uit de steden niet mogelijk is. Ook in Hanoi zijn bars, karaoke en straatrestaurants opnieuw verplicht gesloten voor onbepaalde duur. Daarnaast is het raadzaam om de adviezen van het RIVM en de WHO op te volgen.

De Nederlandse overheid raadt alle reizigers die zonder noodzakelijke reden nog in Vietnam zijn het land te verlaten. Sinds juni verlopen alle binnenlandse vluchten weer normaal; enkel naar en van Da Nang is er momenteel geen vliegverkeer. KLM, Asiana Airlines en Korean Air bieden vluchten naar Europa (soms via Zuid-Korea) aan vanuit Ho Chi Minhstad en Hanoi. Als u vanuit Vietnam terugkomt in Nederland wordt u dringend geadviseerd om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

In het geval dat u niet terug kunt of wilt keren, kunt u bij Immigration Services (in Ho Chi Minhstad, Hanoi of Da Nang) informeren of en hoe u uw verblijfsvergunning of visum Vietnam kunt verlengen.

Disclaimer: de informatie op deze pagina is zo secuur en actueel mogelijk. Gezien de snelheid waarmee de situatie rondom het coronavirus zich ontwikkelt, kunnen hieraan echter geen rechten worden ontleend. Om op de hoogte te blijven van de laatste stand van zaken adviseren wij u te informeren bij uw reisbureau, luchtvaartmaatschappij of bij de ambassade.