Visum Vietnam

Visums voor Vietnam

Steeds meer toeristen en zakenreizigers ontdekken het betoverende Vietnam. Houdt er rekening mee dat u een visum Vietnam nodig heeft om het land in te mogen reizen. U moet deze al voor aanvang van uw reis bezitten. Deze verplichting geldt voor alle reizigers, ongeacht hun leeftijd en nationaliteit.

Kies een van de drie aanvraagprocedures

U kunt kiezen uit drie mogelijkheden om uw visum Vietnam te verkrijgen. De meeste reizigers maken gebruik van de online aanvraagprocedure, u ontvangt dan het zogenaamde e-visum Vietnam. Voor de introductie van de online procedure was het visum Vietnam on arrival de meest gebruikte methode. Deze wordt nog steeds aangeboden, al wordt het gebruik ervan afgeraden door de ambassade. Ten slotte is er de mogelijkheid een fysieke sticker in uw paspoort te laten plakken door de ambassade. U leest hieronder meer over de verschillen, zodat u een overwogen keuze kunt maken.

De meeste reizigers maken gebruik van het elektronische visum, doordat deze het eenvoudigste te verkrijgen is, het minste kost en geen consulaat bezocht hoeft te worden.

Mogelijkheid 1: Het e-Visum Vietnam

In 2016 heeft Vietnam een elektronisch systeem voor visumtoekenning in gebruik genomen. Sinds 2018 kunnen ook reizigers met de Nederlandse nationaliteit hiervan gebruik maken. Hierdoor is het niet langer noodzakelijk om voor een verblijfsduur van minder dan 30 dagen een bezoek te brengen aan de ambassade van Vietnam om uw visum te verkrijgen. Het geautomatiseerde systeem werkt als volgt:

  1. U vult het online aanvraagformulier in
  2. U voert de betaling uit
  3. U ontvangt het visum binnen 3 dagen per e-mail
Direct een aanvraag indienen

Online, eenvoudig en snel

Door de eenvoudige online procedure is het e-visum Vietnam de eenvoudigste en goedkoopste manier om aan de verplichtingen te voldoen. Wilt u voor het aanvragen meer weten over de werking en procedure? Lees dan de pagina met extra uitleg.

Voorwaarden en geldigheid

Het e-visum voor Vietnam heeft een geldigheidsduur van 30 dagen. Het is alleen te gebruiken indien de reiziger een paspoort bezit dat nog minimaal 30 dagen geldig is na het verlopen van het visum. Al bij het aanvragen moet worden aangegeven waar de reiziger Vietnam in en uit zal reizen (luchthaven, zeehaven of grenspost). Het is niet noodzakelijk op het moment van aanvragen al alle vliegtickets en overnachtingen geboekt te hebben. Lees hierover meer op de pagina over de visumvoorwaarden.

Traditionele vietnamese lampionnen

Mogelijkheid 2: Visum on arrival met een approval letter

Deze variant was in het verleden populair onder reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit. Sinds de invoering van het elektronische toekenningssysteem raadt de ambassade van Vietnam in Nederland reizigers echter af om nog gebruik te maken van het visum on arrival. Het omzeilt namelijk de huidige reguliere online procedure en de ambassade kan niet garanderen dat met deze variant zonder problemen kan worden gereisd.

Let op: als u online zoekt naar informatie over het visum Vietnam zult u veel commerciƫle visumbureaus tegenkomen die gebruikmaken van de oude procedure van het visum on arrival. Vaak wordt dit niet duidelijk vermeld. Hierdoor denken veel reizigers een visum te kopen, terwijl ze alleen een approval letter kopen. In dat geval moet na aankomst in Vietnam nog een stamping fee worden betaald, waardoor de kosten onverwacht hoger uitvallen. Lees hierover meer op de pagina over de visa on arrival.

Mogelijkheid 3: Via de ambassade

Wilt u langer dan 30 dagen in Vietnam verblijven? Of heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u geen gebruik maken van het online toekenningssysteem. U moet dan het fysieke visum Vietnam regelen via de ambassade. U kunt hiervoor zelf twee afspraken maken bij de ambassade; eenmaal voor het brengen van uw paspoort en eenmaal voor het ophalen ervan, inclusief ingeplakt visum Vietnam.

Eenvoudig uitbesteden

U kunt de methode via de ambassade ook uitbesteden aan een visumbureau. U stuurt uw paspoort dan op naar het bureau, welke het zal aanbieden en ophalen bij de ambassade. U ontvangt het daarna weer per post of koerier retour. Houdt er rekening mee dat de kosten hiervan hoger liggen dan bij gebruik van de online procedure van het visum Vietnam.